![]() |
Av. Kemal Işkın Keleşoğlu (1 Ocak 1946 - 21 Ağustos 2012) |
Bazı insanların burada olduğunu bilmek dünyayı daha güvenli bir yer yapar. Öyleydi Kemal abi de. Kendi derdini söylemez ama herkesin derdini bilirdi. Güler yüzü baki kaldı. Son bir kez sarılabilseydim, belki içim böyle yanmazdı...
Ben onun müvekkili olmaktan hep sevinç duyardım. Ona 4 yıl önce yazdığım bu şiiri okuduğum zaman pek neşelenmişti. Güle güle "Devrimcilerin Kemal abisi", şimdi gerçekten biz de eksiğiz. Seni hiç unutmayacağız.
Sevgi ve saygı ile anıyorum.
21 Ağustos 2012
Müvekkil
- Av. Kemal Keleşoğlu’na...
Çok zor iştir umutsuz karanlıklarda
onca söz ve evrak arasında üstelik
dört yandan namlular üzerine çevriliyken
gün ışığını getirmek parmaklıklar ardına,
hüznü götürmek ve eve her hafta...
![]() |
Kemal abi ile (13 Eylül 2008) |
Bilirsin cübbe değil rütbedir artık konuşan
gözü bağlı adalet terazisini tutan iğfal edilmiş
terazi hep hileli tartar tartabilirse
sen darasını aldırmaya çalışırsın
göz açıp kapayana kadar geçer 5 yıl 10 yıl...
Bir günlük hukuksuzluk bile insanlığın vicdanını yaralar
bütün yaralara sen pansuman yapamazsın
yapmak istersin ama kendi yaraların da kanar
sonunda iş olacağına vardıysa bile
her ziyaretinin bil ki kırk yıl hatırı var...
Bülent Aydın
25 Mayıs 2008
+++++
Avukat Kemal Keleşoğlu'nu Kaybettik
Deniz'lerin arkadaşı, devrimcilerin "Kemal abi"si, 12 Eylül davalarının fedakar avukatı, işçilerin hak savunucusu, İstanbul Barosunun eski Genel Sekreteri, Birgün gazetesi kurucularından Kemal Işkın Keleşoğlu, tedavi görmekte olduğu hastanede vefat etti.
Bülent Aydın
İstanbul - BİA Haber Merkezi 22 Ağustos 2012, Çarşamba 09:00
Maslak Acıbadem Hastanesinde dün (21 Ağustos Salı) saat 12.00'de vefat eden Avukat Kemal Işkın Keleşoğlu, yaklaşık bir yıldır mide kanseri tedavisi görüyordu. Geçtiğimiz günlerde durumu kötüleşen Keleşoğlu yeniden hastaneye yatırılmıştı.
Cenaze törenine Keleşoğlu'nun eşi Sevim, oğulları Savaş ve Utku ile birlikte, bazı yakın arkadaşları, Avukat Taylan Tanay, Avukat Ömer Kavili ve Çağdaş Avukatlar Grubu temsilcileri, 12 Eylül davalarından müvekkilleri, Birgün gazetesinden İbrahim Aydın, Hava İş Sendikası Başkanı Atılay Ayçin ve sendikalı işçiler, direnişteki Hey Teks tekstil işçilerinden bir grup katıldı.
Kemal Keleşoğlu'nun cenazesi ailesinin isteği üzerine aynı gün ikindi vaktinde Ataköy 5. Kısım Camisi'nden kaldırılarak Büyükçekmece Yeni Mezarlık'ta toprağa verildi.
İstanbul Barosu'nda 9970 Sicil numarasıyla kayıtlı olan Kemal Işkın Keleşoğlu, Çağdaş Avukatlar Grubu'nu kuranlar arasındaydı ve çeşitli dönemlerde bu listeden seçilerek Baro kurullarında görev yaptı.
90'lı yıllarda Turgut Kazan'ın Başkanlığında İstanbul Barosu Genel Sekreterliği de yapan Keleşoğlu, 29 Temmuz 2009'dan itibaren Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurul Üyeliğinde bulunuyordu.
1 Ocak 1946 Adana - Kozan doğumlu olan ve 68 kuşağının bir ferdi olarak İstanbul Hukuk Fakültesini bitiren Kemal Işkın Keleşoğlu, ceza hukuku ve iş hukuku alanlarında ihtisas yapmıştı. 70'li yıllardan itibaren ceza davaları yanı sıra iş ve sendika davalarında Avukatlık yaptı. İşverenlere ve devlete karşı binlerce işçinin ve kamu emekçisinin hak kayıplarını engelleyen çok sayıda davayı başarıyla sonuçlandırmıştı.
Stajyerliğinden itibaren Petkim-İş, Devrimci Sağlık-İş, Devrimci Metal-İş, Kimsan-İş sendikalarının, memur derneklerinin hukuk müşavirliğini yapan Keleşoğlu, bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra, 1992 yılından itibaren Hava İş Sendikasının hukuk müşaviri olarak mesleğini sürdürüyordu.
Kemal Keleşoğlu, yanında çok sayıda avukat yetiştirmiş seçkin ve usta bir hukukçuydu.
12 Eylül davalarının direngen avukatıydı
12 Eylül döneminde başta İstanbul Devrimci Yol Davası olmak üzere hemen tüm siyasi davalarda çok sayıda devrimcinin avukatlığını üstlenen Kemal Keleşoğlu, devrimcilerin 'Kemal abi'si, siyasi tutuklu yakınlarının da moral destekçisi oldu. O dönemde çaresiz ve umarsız kalmış nice insana umut ışığı olan ve yardım eli uzatan Kemal Keleşoğlu, 80'li yıllar boyunca hemen her gününü cezaevi kapılarında ve sıkıyönetim mahkeme salonlarında geçirmiş örnek bir dayanışmacı ve örnek bir hukuk insanıydı.
Yaşamı hak ve adalet mücadelesiyle geçti
Çok uzun yıllar boyunca bir devrimci ve hukukçu olarak hak ve adalet mücadelesinde yer alan Kemal Keleşoğlu, 12 Eylül dönemi sonrasında ve 90'lı yıllarda İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne (ÖDP), Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakfı'ndan (TAKSAV) Dostluk Yardımlaşma Vakfı'na, Mavi Radyo'dan Birgün gazetesine, yurttaş girişimlerinden bağımsız aday çalışmalarına çok sayıda örgütlenmeye kurucu ve yönetici olarak katıldı.
https://m.bianet.org/bianet/yasam/140421-avukat-kemal-kelesoglu-nu-kaybettik
![]() |
Hep müvekkilleri için yazardı Kemal abi. Fakat az da olsa içinden geçenleri kendi için yazdığı notlar da var... |
Halis Yıldırım, Erdal Çanakçı ve bazı genç arkadaşları ile Baro seçimi öncesi piknik. En önde oğlu Utku var. (1992) |
Av. Halis Yıldırım ve Kemal Keleşoğlu (2010) |
![]() |
Hava-İş internet sitesinde anma |
Öğretmen arkadaşları Gülser ve İbrahim Yavuz ile bir davette. Önde oğlu Savaş var. (1993) |
![]() |
Nisan 2011'deki EskiDostlar gecesinde babam Orhan Aydın ile |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder